Awas! Bahaya Jemur Pakaian Dalam Rumah


Awas! Bahaya Jemur Pakaian Dalam Rumah
Bahaya Jemur Pakaian Dalam Rumah
Apabila tiba musim hujan pasti ramai suri rumah yang mengeringkan pakaian mereka di dalam rumah. Tahukah anda tindakan menyidai pakaian di dalam rumah boleh membahayakan kesihatan? Anda mungkin mudah terdedah dengan risiko penyakit seperti asma dan alergi.
Hasil kajian di Mackintosh School of Architecture yang terletak di Glasgow, Scootland menunjukkan kesan negatif menjemur pakaian di dalam rumah.
Kajian yang diketuai Colin Porteous itu mengamati penduduk yang tinggal di 100 buah rumah sejak tahun 2011. Dari kesemuanya, sekitar 30% memiliki tahap kelembapan yang berlebihan kerana kebiasaan pemilik rumah mengeringkan baju di dalam rumah. 
Tahap kelembaban yang tinggi tersebut disebabkan oleh penjemuran kain di dalam rumah. Keadaan ini berisiko akan mengganggu kesihatan pemilik rumah. Selain itu, kualiti udara di dalam rumah akan mengalami penurunan. 
Sekitar 87% responden mengeringkan cucian di dalam rumah ketika musim sejuk. Dua per tiga dari jumlah tersebut memanfaatkan haba panas yang keluar dari sumber elektrik, seperti radiator. 
Porteous mengatakan di tempat-tempat yang digunakan untuk mengeringkan baju itu tidak mempunyai pengudaraan yang cukup.
Tempat yang sesuai adalah di ampaian yang terletak di sekitar halaman rumah yang mempunyai haba, pencahayaan dan kadar aliran angin yang cukup.

0 comment... add one now