Bahaya, Jangan Makan 7 Makanan Ini Ketika Perut Kosong

Ada banyak makanan yang boleh dimakan dalam kehidupan seharian, tetapi penting juga untuk memberi perhatian kepada waktu makan yang sesuai, terutama apabila perut anda masih kosong. Mungkin tiba-tiba anda mengalami sakit perut apabila mengambil makanan tertentu.
Ada banyak makanan yang sebaiknya dijauhi untuk dimakan semasa dalam keadaan perut kosong. Ok, ingin tahu makanan apa pun itu? Berikut ini senarainya.

1. Soda
Minuman bersoda mempunyai asid karbonat tinggi dan ketika asid dalam soda bercampur dengan asid perut di perut, akan menyebabkan pertembungan dan buat anda sakit perut hingga mual-mual.

2. Tomato
Tomato juga mempunyai kandungan asid tinggi. Masa anda makan tomato semasa perut kosong, asid gastrik dan asid di dalam tomato akan bertindak balas dan mengakibatkan gas yang boleh buat sakit perut, kembung dan berangin.


3. Dadah
Apabila anda membaca arahan mengambil ubat, anda tentu tidak digalakkan minum ubat dulu sebelum makan bukan? Ini kerana ubat boleh menghakis dinding perut apabila anda belum makan dan waktu bercampur dengan asid gastrik, ini menambah kronik keadaan perut.

4. Makanan pedas
Mengambil makanan pedas ketika perut kosong tidak elok kerana capsaicin (sebatian pedas pada cili) yang bercampur dengan asid perut menyebabkan reaksi yang membuatkan perut sakit dan kejang.

5. Kopi
Ada sesetengah orang memulakan setiap pagi dengan minum kopi, sebenarnya itu bukanlah rutin harian yang baik kerana kandungan kafeinnya yang boleh menyebabkan perut menghasilkan gas. Itu menjadi punca perut anda boleh kembung kerana minum kopi. 

6. Yogurt
Walaupun yogurt memang persediaan probiotik yang sihat untuk tubuh, namun tidaklah bermakna boleh dimakan semasa perut kosong. Ini kerana kandungan asid dalam yogurt akan buat perut sakit.

7. Pisang
Buah pisang memang sihat dimakan ketika sarapan, tetapi mengambil pisang ketika perut kosong boleh menyebabkan kenaikan jumlah magnesium dalam darah yang mengganggu keseimbangan kalsium dalam darah.

Jadi, apabila pagi hari anda belum makan apa-apa, sebaiknya jauhi senarai makanan di atas agar tidak alami sakit perut.
loading...

0 comment... add one now