Ramai Tidak Tahu Warna Air Kencing Menggambarkan Kesihatan Anda. Cuba Tengok Anda Di Tahap Mana...

Membuang urin merupakan aktiviti harian kita, ada yang banyak kali hingga lewat malam dan ada yang kurang dari kebiasaan. Tanpa kita sedari aktiviti ini boleh menunjukkan tahap kesihatan kita melalui warna urin.

Urin mengandungi sisa-sisa kotoran dan air berlebihan yang ditapis dari dalam darah kita oleh buah pinggang. Dalam keadaan sihat organ ini akan menapis hingga 150 liter darah setiap hari dan menghasilkan bahan buangan sebanyak 2 liter yang kita keluarkan sebagai urin. 

Berapa banyak urin yang dihasilkan oleh setiap individu adalah berbeza dan bergantung kepada banyak faktor. Ini termasuk jumlah air yang kita minum dan jenis makananan yang di hadam dan juga berapa banyak cecair yang hilang melalui proses pernafasan dan bersenam.


Warna air kecing seringkali digunakan sebagai satu alat untuk diagnosis pesakit. Warna, bau dan ketumpatan air kencing kita boleh memberi pelbagai tanda. Di Sini disertakan warna air kencing dan apa tandanya kepada sesorang.


Tidak Berwarna (Lutsinar) – Anda meminum terlalu banyak air.


Warna Pucat jerami – Anda sihat, kandungan air dalam badan cukup.


Kuning lutsinar – Anda Normal


Kuning gelap – Normal, tetapi anda perlu minum selepas ini.


Warna kuning madu – Anda kekurangan air, minum air sekarang.


Berwarna perang – Anda kemungkinan ada masalah hati (liver)


Berwarna merah jambu kemerahan – Adakah anda ada makan bit, blueberri, atau klembak? Jika ya, ianya normal. Jika tidak, anda mungkin mempunyai jangkitan pada pundi kencing, buah pinggang atau hati. Segera jumpa doktor.


Biru Atau Hijau – Ini sangat jarang, mungkin juga anda termakan makanan yang ada pewarna. Ini tidak berbahaya , walaubagaimanapun, jumpa doktor sekiranya ianya berterusan.


Warna Ungu – Gurau je, mana ada air kencing warna ungu.


Berbuih ataupun kabut – Ini mungkin disebabkan protein berlebihan pada diet anda. Mungkin juga disebabkan masalah pada kidney anda. Segera jumpa doktor.
loading...

0 comment... add one now