Mak Cik Tu Pandang Saya, Mulut Terkumat Kamit, Dia Cakap "Bukalah Beg tu Bagi Aku Duit", Cerita Wanita Hampir Jadi Mangsa Pukau

Beberapa bulan ini kita sentiasa diingatkan agar berhati-hati jika ada orang yang mengganggu semasa kita nak keluarkan duit di mesin ATM. Ini kerana kejadian pukau semakin berleluasa dan kerap kali berlaku di kawasan bank tempat di mana mangsa mengeluarkan wang.

Tidak kurang juga kejadian pukau di kawasan shopping mall rata-rata orang membawa wang berlebihan untuk membeli barang yang diinginkan. Taktik seperti meminta pertolongan ataupun berlagak mesra adakalanya boleh menjerat mereka yang tidak menyangka pelaku seorang yang boleh melakukan pukau!

Jenayah pukau ini sendiri di akui oleh pihak polis yang menerima laporan dari mangsa. Meskipun kadang kala agak sukar untuk kita percaya ianya boleh berlaku dalam sekelip mata dan jika kita tidak berhati-hati dan bersendirian.


Terbaca sebuah kisah yang agak menakutkan di mana seorang wanita bernama Mizs Kayra Kyrana memuat naik sebuah status di laman Facebooknya mendakwa dia hampir menjadi mangsa pukau.

Menurut beliau, seroang wanita bersama seorang budak kecil telah datang kepadanya, pada awal-awalnya mereka hanya datang meminta sedekah wang tambang, dia memberikan sebanyak RM10, namun wanita berkenaan tidak puas hati kerana katanya terlalu sedikit.

Wanita berkenaan meminta lebih di mana melihat ada wang RM10 ditangan adiknya, namun dia berkeras tidak mahu bagi.

Akibat tindakannya itu, wanita berkenaan dikatakan telah membaca sesuatu kepadanya, jom kita baca kisah lebih lanjut.Kepada mereka yang berada di mana sahaja, berhati-hatilah, kerana jenayah ada di mana-mana.
loading...

0 comment... add one now