Tahukah Anda Kenapa Pesawat Dilarang Melintas Diatas Masjidil Haram dan Masjid Nabawi

Seorang pilot kenamaan Arab Saudi menerangkan bahawa alasan sebenarnya pesawat tidak boleh melintas di atas Ka’bah dan Masjidil Haram bukan kerana adanya gelombang magnet, seperti yang diberitakan media-media Barat, melainkan untuk melindungi keselamatan dan keamanan para jamaah umrah dan haji.

“Kabar dan informasi yang selama ini beredar di sosial media salah dan menyesatkan,” seperti disiarkan oleh portal TV orient-news.net dari Hasan Al-Ghamidi yang juga seorang pilot dan pemerhati urusan penerbangan pada hari Jum’at (13/01).

Hasan Al-Ghamidi menjelaskan dalam rakaman video yang dikongsi laman sosial Facebook bahawa larangan terbang di atas Masjid Al-Haram bukan kerana adanya gelombang magnet yang terpancar dari Ka’bah, ataupun adanya ruangan misteri di atas kiblat umat Islam.

Melainkan kerana posisi kota Makkah yang berada di wilayah pegunungan, dimana jika pesawat melintas menyebabkan efek suara yang ditimbulkan mesin pesawat dapat memantul dan menimbulkan efek buruk bagi para jamaah umrah dan haji.

Sebab lainnya adalah kerana di dalam pesawat yang melintas pastinya ada penumpang bukan Islam. Dan dalam Al-Quran disebutkan bahawa orang bukan Islam tidak boleh memasuki wilayah Makkah dan Madinah. (Kiblat/Ram)
loading...

0 comment... add one now