Ketahui Teknik Asas Masakan Yang Mudah Yang Boleh Hasilkan Makanan Bertaraf Hotel

Pernah tak alami situasi ini : Anda cuba masak masakan seperti masakan di hotel dan high-class, dan anda ikut segala arahan dalam resipi dengan teliti, timbang semua bahan dengan cermat, tetapi rasanya, jauh berbeza daripada yang anda mahukan dan sangkakan. Pernah? Kami yakin semua orang pernah alami situasi ini. Dan mesti anda tertanya, mengapa boleh jadi begitu?
Ayat yang biasa didengar daripada mulut chef yang mendapat bintang Michellin, Gordon Ramsay, "No colour, no flavor,".
Kebanyakkan resipi yang kita dapat dari internet atau buku, sebenarnya, tidak menjelaskan 100% cara yang anda patut tahu. Ini mungkin kerana ada yang beranggapan sesetengah teknik adalah asas yang common sense, yang patut anda tahu.
Jadi kami nak bawakan anda menyelami satu persatu kesalahan memasak yang sering kita lakukan yang boleh menjejaskan rasa makanan kegemaran anda.

1. Terlalu banyak bahan dalam kuali

Ingat, jika anda mahukan tekstur luar steak anda rangup dan sedap, anda perlu berikan ia ruang yang cukup supaya ia boleh dimasak dengan betul. Jika anda masak dalam jumlah yang terlalu banyak, steak anda akan direbus, bukan di-grill.

2. Masak daging menggunakan kuali non-stick

Lagi satu sebab anda gagal dapatkan tekstur yang rangup adalah kerana menggunakan kuali non-stick. Perkakas masak seperti ini biasanya kurang panas daripada kuali biasa, sebab itu ia sangat sesuai untuk di masak omelet dan lempeng. Untuk daging pula, gunakan pemanggang atau kuali yang disaluti besi.


3. Tidak masukkan garam ketika merebus pasta

Kaedah asas untuk memasak pasta yang sempurna adalah dengan memasukkan sedikit garam ketika merebus pasta. Kurang garam menyebabkan pasta anda tidak mempunyai rasa, dan tiada sos yang boleh selamatkannya. Jika anda tidak pasti berapa banyak garam yang diperlukan, ini tip, masukkan 1 sudu besar garam untuk setiap 300 gram pasta.


4. Menggoreng menggunakan minyak zaitun

Pada suhu yang tinggi, minyak zaitun akan hilang segala nilai nutriennya dan mula terbakar. Ini akan menjejaskan rasa makanan anda. Jadi, gunakan minyak zaitun bersama salad dan minyak bungamatahari atau minyak canola bagi menggoreng.


5. Mengukur bahan kering menggunakan gelas

ukur guna gelas
Ramai di antara kita mengukur kuantiti bahan untuk membuat doh menggunakan gelas atau cawan tanpa menyedari bahawa ia akan mempengaruhi jumlah bahan kering dan cecair. Ingat, apa saja yang melibatkan baking memerlukan kuantiti yang sangat tepat. Jadi, jika anda terlupa sukatan, cuba gunakan penimbang yang sesuai, untuk mengelakkan kek atau kuih anda rosak.

6. Tidak panaskan kuali terlebih dahulu

periuk tak cukup panas
Chef berpengalaman pernah berpesan, "Jika anda rasa kuali anda sudah cukup panas, tunggu lagi 2 minit dan masak". Perlu ditegaskan di sini, kuali anda perlu cukup panas sebelum anda mula menggoreng sayuran atau mendapatkan tekstur yang sedap pada daging anda.

7. Masak bawang putih terlalu lama

terlebih masak bawang putih
Kebanyakan resepi mencadangkan supaya bawang putih di masukkan di penghujung masakan, atau dibuang selepas 2-3 minit anda mula masak. Bawang putih mengandungi air yang terlalu sedikit berbanding sayuran lain, jadi ia akan mudah terbakar. Jika anda terlebih masak bawang putih, ia akan memberikan rasa yang tak enak pada seluruh masakan anda.


8. Masak daging yang masih beku

masak daging beku
Sebelum memasak daging, anda perlu biarkan ia berada ditempat bersuhu bilik untuk beberapa jam, atau menggunakan pelembut daging. Daging yang di biarkan rehat pada suhu bilik akan masak dengan sekata. Daging yang beku pula, mungkin kelihatan masak diluar, tetapi sebenarnya masih mentah di dalam. Kaedah ini sama bagi daging yang dimasak di dalam ketuhar.


9. Makan daging sebaik saja ia dimasak

makan daging selepas masak
Walaupun anda tak sabar nak merasa masakan anda, ia adalah lebih baik jika anda dapat membiarkan daging anda untuk rehat beberapa minit. Jangan potong atau makan steak anda sejurus selepas ia dimasak. Ia akan mempengaruhi rasa steak tersebut. Ia akan menjadi lebih enak jika dberikan rehat beberapa minit.


10. Kerap mengalih masakan ketika memasak

selalu flip
Anda tak perlu selalu alihkan makanan anda ketika sedang masak. Anda akan menyebabkan daging menjadi kering atau ikan anda kehilangan salutannya. Biarkan daging anda dimasak dengan tenang, dan jangan alihkan jika tak perlu, ini salah satu peraturan penting bagi seseorang chef. 


11.Rebus telur terlalu lama

terlebih masak telur
Pernah tak anda nampak warna kelabu pada kuning telur, dan telur putih rasa seperti getah? Sebenarnya, ia tiada kena mengena dengan kualiti telur. Kemungkinan besar, anda telah rebus telur tersebut terlalu lama. Untuk dapatkan tekstur dan warna yang betul, angkat periuk rebusan telur tersebut daripada api sebaik sahaja air mendidih, dan biarkan telur tersebut terendam di dalam air dan tutup dengan tudung periuk. Biarkan telur berendam selama 10 minit. Telur tersebut akan masak dengan sempurna dan rasanya akan menjadi lebih enak.
loading...

0 comment... add one now